Over voeding en ontwikkeling

Als de kittens geboren worden, zijn ze ongeveer 100 gram (dit kan natuurlijk afwijken, maar het gewicht licht ongeveer tussen 80 en 
120gram) De oogjes zijn dicht en ze kunnen ook nog niet horen.

 

Het enige waarmee ze zich kunnen oriënteren is met hun reukorgaan en hun tastzin. Ze kunnen wel heel goed voelen waar de warmte vandaan komt, zodat ze hun moeder kunnen vinden en ook kunnen ze prima ruiken, zodat ze de melk op kunnen sporen, die bij moeder uit de tepels komt. Dit zijn voorlopig de belangrijkste functies en ook erg handig moet ik zeggen. Moeder doet de rest en zo kunnen de kleintjes zich warm houden en bij mams de melk vinden. We kunnen voor de moederpoes Queen brokjes aanbieden. Die hebben een gunstige invloed op de melkgift en op het herstel van de moeder, na de bevalling.

Na ongeveer een dag of 10 gaan de oogjes open en ook het gehoor begint zich te ontwikkelen. Dit opent natuurlijk een heel nieuwe wereld voor de kleintjes en ze gaan ook met elkaar aan het spelen. Heel voorzichtig in het begin en je ziet ook dat ze verwonderd naar hun eigen pootjes liggen te kijken.
Schattig om te zien!

De ontwikkeling gaat nu steeds sneller en rond drie weken zullen ze al ‘echt’ op hun vier pootjes lopen. Moeder houdt ze al die tijd goed in de gaten en zorgt ervoor dat de kleintjes goed in het nest blijven. Logisch, want ze zijn nog zeer kwetsbaar en kunnen zich nog totaal niet verdedigen.

Op de leeftijd van 4 weken zijn de kleintjes al echte minikatjes aan het worden en zijn zij ook geïnteresseerd en nieuwsgierig naar nieuwe dingen die om ze heen gebeuren. Op deze leeftijd kunnen we ze babybrokjes aan gaan bieden. De tandjes zijn er en ze kunnen al best goed bijten. Als ze de brokjes nog niet zo goed kunnen kauwen, kunnen ze de eerste dagen worden geweekt in warm water. Babycat van Royal Canin laat zich prima weken, maar deze geweekte massa moet wel na ca 1 uur worden weggehaald, omdat snel bederf op kan treden. Royal Canin heeft tegenwoordig ook de Babycat Mousse. Dat is een prima alternatief. Dit vinden de kleintjes erg lekker en ze doen het er ook goed op. Ook moeten de kleintjes in deze week hun eerste wormkuurtje krijgen. Door het zogen bij de moeder kunnen ze besmet zijn geraakt met wormpjes. Dit is heel normaal en een wormmiddeltje biedt een eenvoudige oplossing. Er zijn verschillende middelen beschikbaar. Vraag uw dierenarts om raad.

Na enkele dagen, tot een week zullen de kleintjes allemaal zelfstandig van de babybrokjes eten. En het spelen en stoeien begint. Schattig om ze het huis te zien verkennen. Alles is leuk en ze zullen van alles gaan uitproberen. Hollen, springen, klimmen en de pootjes aan krabpalen uitrekken, want dat doet mammie voor.

Er kan voor gekozen worden om de kitten's blikvoer aan te bieden, van een premium merk zoals Hill’s, Iams of Pro Plan, maar het is écht niet nodig. De brokjes babyvoeding zijn in de regel prima en ze zullen er perfect op groeien. Veel wisseling en verandering zal in de regel darmproblemen opleveren. De darmpjes zijn zeer dun en kwetsbaar en als er eenmaal problemen optreden, is het erg moeilijk om dit weer te laten genezen. Bij diarree moet beslist altijd de dierenarts geraadpleegd worden, om het kitten zo snel mogelijk weer gezond te krijgen, zodat de groei en ontwikkeling geen schade oploopt.

Rond de 6 weken hebben we al een stel ondeugende belhamels rondhollen. 
Ze weten perfect wat zij willen en ze kunnen ook al goed klimmen. Het is werkelijk verbazend om te zien hoe snel een kitten zich ontwikkelt van een hulpeloos hoopje tot een ondernemend kitten. Omdat ze zich zo snel ontwikkelen en zo goed groeien, moeten ze beslist een goede voeding aangeboden krijgen.

Rond 8 weken, kunnen de Babycat brokjes worden vervangen door Kittenbrokjes. Ze zijn iets groter en de kitten's zullen er graag op bijten. Dit brokje zullen ze eten tot ze gaan verhuizen, wanneer ze 13 weken oud zijn en krijgen ze mee naar hun nieuwe thuis. Veel kitten's zullen intussen al van de volwassen brokjes snoepen, omdat die nou eenmaal aan de moeder worden aangeboden. Geen probleem, ze zullen dit uiteindelijk gaan eten, wanneer ze rond 6-8 maanden oud zijn.

Op de leeftijd van 9 weken krijgen de kitten's de eerste enting. Als alles goed is gegaan in de afgelopen weken, zullen zij hiervan geen last hebben. Soms slapen ze een uurtje, om alle spannende nieuwe indrukken te 
verwerken, maar als het goed is, zullen zijn na verloop van tijd weer hun spel hervatten.

De tweede enting krijgen zij op de leeftijd van 12 weken. Ook kunnen zij nu meteen hun chip krijgen. Dit lijkt een hele ingreep, maar wanneer zij door een ervaren dierenarts worden gechipt, zullen zij er niet veel van merken. Onze ervaring is dat zij daarna meteen weer tegen de broekspijpen van de dierenarts opklimmen, omdat zij hem best aardig vinden.

Bij de verhuizing zullen de kleintjes ca 1800gram wegen. Dit is maar een indicatie, want het ene kitten groeit harder dan het andere. Gewichten kunnen liggen tussen 1400 en 2200 gram. Heel uiteenlopend dus, maar dit ligt aan de ouders en aan de lijnen. Het ene kitten wordt groter dan het andere, maar ook kan de groei bij het ene kitten sneller verlopen dan bij 
het andere.

Het voeren van blikvoer kunnen we beter vermijden, omdat dit in de regel dikwijls problemen met de spijsvertering tot gevolg heeft. Ook kunnen tandproblemen ontstaan, door de zuren en conserveringsmiddelen die dikwijls in blikvoer worden aangetroffen. Door het blikvoer kunnen ook nier- of darmproblemen ontstaan. Het lijkt zo leuk om de kat een blikje te geven, maar we doen dit eigenlijk voor ons eigen plezier, want de kat zal het inderdaad graag eten, maar wanneer we na verloop van tijd naar de dierenarts moeten, omdat het dier diarree heeft, of niergruis ontwikkelt, komt de spijt te laat, want wanneer de spijsvertering verstoord is, zal het niet meer vanzelf goed komen en in veel gevallen zal de schade onherstelbaar zijn.

Natuurlijk zullen katten graag blikvoer snoepen. Dit komt ook door de 
toegevoegde geur- en smaakstoffen. Kinderen zijn ook dol op patat, 
snoepjes, chips, enz. Iedereen weet dat dit niet goed voor ze is, dus 
geven we het liever niet.

Wanneer we van een premium merk brokjes voeren, zal de kat alle voedingsstoffen binnenkrijgen, die het dier nodig heeft, in de juiste samenstelling om goed te groeien en gezond te zijn en blijven. De ontwikkelaars hebben jarenlange ervaring in het ontwikkelen van het juiste voer, zodat er geen twijfel hoeft te zijn over de juiste samenstelling van de brokjes. Als je van je dier houdt, geef je ze alleen het beste.

 

Vaak horen we de opmerking:
Maar die brokjes kosten wel veel geld! Tel dan de prijs van alle blikjes bij elkaar maar eens op. Bovendien bevat een blikje voor 80% water. Ook daarvoor moet betaald worden.

Overweeg dan eens wat het kost, wanneer de dieren ziek worden en we moeten naar de dierenarts. Wat kost een consult en hoeveel zijn we kwijt aan medicijnen? Bovendien zal ook de kattenbak veel vaker moeten worden schoongemaakt, wanneer de kat aan de diarree is, ook die kosten worden vaak vergeten.

Wanneer de vergelijking gemaakt wordt, tussen de prijs van een goed brokje en de kosten van bovengenoemde, zullen we al snel opmerken, dat de prijs best meevalt. En we hebben geen zieke kat. Als we katten nemen, zullen we er ook geld aan uit moeten geven. Wanneer we hier eigenlijk liever niet te veel geld aan willen spenderen, willen we dan eigenlijk wel dieren houden? Bezint eer gij begint, luidt het gezegde!