Wat is een fijne woonomgeving voor de Noorse Boskat?

Eigenlijk is een Noorse Boskat al heel snel tevreden, als er maar genoeg te beleven valt en de kat ruim voldoende aandacht krijgt. Want dat laatste is heel erg belangrijk voor ze. Een Noor kan er gewoon niet tegen als hij veel aan zijn lot wordt overgelaten. Ze kwijnen weg en worden ziek.

 

Dus het állerbelangrijkst is aandacht van de verzorgers. Lekker knuffelen, of samen spelen. Ze houden van mensen en dat laten ze weten ook!

Een Noor is met zijn grote, stevige poten en gespierde lichaam gebouwd om te klimmen en te klauteren. Dat doen ze dus ook graag. Als we de kat een plezier willen doen en ons zelf ook, zorgen we dus voor een klimmeubel. Daar kunnen ze zich dan lekker op uitleven en zo laten ze onze meubels met rust. Heerlijk vinden ze het om lekker uit te rekken aan de krabpaal en het is natuurlijk een prachtig gezicht, als de kat in zijn dolle uurtje naar boven en naar beneden rent. Ze zullen ook graag in de mandjes en op de plateaus van de krabmeubels slapen. Zo'n meubel is geen overbodige luxe, maar een bittere noodzaak.

Wij zien de kleintjes altijd al rond de leeftijd van 5 - 6 weken hun ijverige best doen om in de krabpalen te klimmen. Ze kijken er dan zo stoer bij, ze voelen zich kennelijk al heel wat, als ze dit kunnen (lees durven).

 

De Noorse Boskat vindt het doorgaans natuurlijk geweldig fijn om lekker naar buiten te kunnen. Dat is logisch, want met die dikke, lange vacht, is het natuurlijk fijn om er de wind doorheen te voelen waaien. En buiten heb je natuurlijk heerlijk de ruimte om te hollen en te dollen. Dus als het even kan, en er is een mogelijkheid om de tuin, of een deel ervan af te zetten, dan zal uw kat u natuurlijk héél erg dankbaar zijn.

 

Er zijn vele oplossingen denkbaar. Ik heb er hieronder een aantal op de foto staan, van directe kennissen. Kijk maar:

Hier links is de tuin van Barry en Elly, van Cattery Het Nieuwlicht in Blokker. Zij hebben de hele tuin overspannen met een net. Dat is bijna niet te zien, maar het zit er echt. Dit is prachtig spul. Doordat het zulk licht materiaal 
is, zie je het bijna niet en het is daarom totaal niet storend. De katten zijn er in elk geval heel blij mee en de tuindeur kan lekker open blijven staan.

 

Klimmen en klauteren, dikke pret. Top toch?

Wij hebben gekozen voor een ren van stevig gaas. Op de foto hiernaast is een deel van de ren zichtbaar. Het is niet mogelijk om het geheel op de foto te zetten. Ik zal het binnenkort nog een proberen. De dames kunnen vanuit 
het huis via een kattenluikje de ren in. De heren hebben het achterste deel, met een blokhut als nachthok. Daar hebben zij ook een heerlijk kacheltje in, zodat zij net zo behaaglijk kunnen wonen als de dames. Veel klimmateriaal 
en grote bakken met water, want ook dat vinden ze leuk.

 

Maar ik heb geen mogelijkheid om de katten naar buiten te laten gaan, hoor ik sommige mensen denken.

Dat hoeft geen bezwaar te zijn. Als er binnen maar genoeg ruimte is, zodat de kat af en toe even lekker kan uitdollen en voldoende speelgelegenheid.

Een Noor is nou eenmaal een kat met veel energie en met plezier in zijn leven. Ze moeten wel de gelegenheid krijgen om de energie kwijt te kunnen, anders ben ik bang dat zij het niet naar de zin zullen hebben en dat kan nare gevolgen hebben voor de gezondheid van de kat.


Het spreekwoord 'Lekker in je vel zitten' is niet uit de lucht gegrepen.