Een kitten kopen?

Wanneer de verschillende websites worden bekeken en de gedachte groeit: Wat schattig zo'n kitten! Dat willen we ook!

Leuk ! Maar dan komt het:
Heeft u er wel heel goed over nagedacht, of is dit een gedachte die zo één, twee, drie opkomt?

Een Noorse Boskat heeft ruimte nodig. 
Ook is het belangrijk voor ze om een speelkameraadje in huis te hebben, het liefst in de vorm van een andere kat. Ze spelen graag, hebben aandacht nodig. 
 Ze zijn dus niet graag alleen en als u overdag erg weinig thuis bent, is een Noorse Boskat misschien niet de juiste keuze.
Het is ook wenselijk om een krabmeubel in huis te hebben en het zou erg fijn zijn als ze lekker buiten in een afgezette tuin of ren kunnen spelen en lekker kunnen uitwaaien. Laat ze alstublieft niet los buiten lopen.
We horen het nog zo vaak: "De kat is gewoon niet binnen te houden, dus we laten haar maar naar buiten gaan" Vervolgens wordt het arme dier doodgereden, of raakt 'kwijt'. Een kat vindt het natuurlijk spannend om los buiten te lopen, maar kan nooit alle gevaren overzien.
Hoe kan zo'n dier nou toch weten dat een auto gewoon over ze heen zal rijden? Ze kunnen toch zeker niet inschatten hoe hard zo'n ding rijdt? 
Wij zien ze ook dikwijls langs de snelweg op zoek naar een muisje of vogeltje, dan denken ze toch zeker niet na over al die langs schietende auto's? Ze zijn immers op jacht? Vervolgens worden de verdrietige verzorgers van het overleden dier boos op de automobilist, die de kat veel te laat of zelfs helemaal niet aan zag komen. Terwijl het nooit gebeurd zou zijn, als de kat in bescherming was genomen.
Een afzetting hoeft niet zo duur of moeilijk te zijn. Functioneel is belangrijker. 
Bescherm dus uw dier en voorkom verdriet bij uzelf !
Wij krijgen ook dikwijls de vraag: Hebben jullie geen 'kneusjes', of af en toe nestjes zonder stamboom? We vinden ze zoooooooo leuk, maar ja, raskatten zijn zo duur en we vinden katten die geen stamboom hebben eigenlijk net zo lief. 
Deze mensen willen dus zeker wel een raskat, maar er liever zo min mogelijk geld voor betalen. Helaas, zo werkt het niet. 
Er wordt van ons verwacht dat wij als fokker zeer regelmatig allerlei bloedonderzoeken, scanonderzoeken, testen, enz. bij onze katten laten doen. Zij worden regelmatig geënt, ontwormd, hebben goede verblijven, die regelmatig onderhoud behoeven. Wij bezoeken shows, om de keurmeesters hun oordeel over onze katten te laten geven, zodat wij de bevestiging krijgen dat wij met katten volgens de rasstandaard fokken. Zo kan ik nog wel even doorgaan. Daar mag best een bedrag tegenover staan voor een kitten, waarvan verwacht mag worden dat het dan ook gezond is. 
Wilt u niet zo veel geld uitgeven voor uw nieuwe huisgenootje, loop dan even langs het dierenasiel. Daar wachten ook nog heel veel katten op een fijn thuis en een gezellige schoot.

Er hangt dus zeker een 'prijskaartje' aan een raskitten. Dit moet wel ingecalculeerd worden. Ook verlangen wij van de toekomstige verzorgers van onze kitten's dat zij er alles aan doen om het dier het naar de zin te maken. Dit houdt onder andere in: niet opsluiten in een kleine ruimte, goed premium voer, tijdig de dierenarts bezoeken als er iets niet in orde is, in elk geval de jaarlijkse controle en enting, niet los buiten laten lopen zonder bescherming, zorgen voor een krabmeubel, zodat de kat niet tot ergernis van de baasjes aan de meubels gaat beginnen.

Denkt u dus eerst heel goed na, voordat u vertederd door de lieve smoeltjes, impulsief aan een kitten begint. 
De kittentijd duurt niet lang, de volwassen tijd duurt vele malen langer.
U kunt dus het best als u aan een kat wilt beginnen, eerst naar de volwassen katten kijken en uzelf afvragen: 
Wil ik zo'n dier bij mij in huis? Vind ik het niet erg dat er kattenharen op de bank komen? Kan ik er tegen dat er een kat bovenop de kast zit? Wil ik mijn tuin afzetten? Is het te regelen als ik met vakantie wil??

Voordat u besluit om een kitten aan te schaffen, raden wij u tot slot nog aan om eerst een bezoek aan een cattery te brengen, om de volwassen katten eens goed te bekijken zodat u zich een goed beeld kunt vormen. De kitten's zijn voor zichzelf vertederend genoeg, maar zoals ik al zei:
Ze zijn maar kort kitten, omdat ze al 3 maanden oud zijn als ze mogen verhuizen.