De Noorse Boskat

Pan's Truls
Pan's Truls

Hoe omschrijf je het karakter van een heel ras?

Elke kat heeft als individu vanzelfsprekend zijn/haar eigen karakter, maar in grote lijnen kan ik wel een beschrijving geven van dit ras, mits er altijd duidelijk rekening mee wordt gehouden dat geen enkele kat hetzelfde is.


De Noorse Boskat is een zeer gezellige, lieve, zachtaardige en tolerante kat. Ze is zeer gemakkelijk in de omgang met andere huisgenoten en ook honden hoeven geen bezwaar te zijn. Ze houdt van gezelligheid in en om huis, zodat er altijd iets te beleven valt. Eenzaamheid kan ze zeer slecht verdragen. Ze zal er treurig en uiteindelijk ziek en ellendig van worden. Dus is het raadzaam om niet slechts één Noorse Boskat in huis te nemen en haar langere periodes alleen te laten.


De Noor is een actieve kat, dus zal er voldoende ruimte voor het dier moeten zijn; ze is graag buiten om de wind door de vacht te laten waaien en zelfs regen schuwt ze niet. Ze klimt en klautert graag. Spelen en stoeien met andere katten vindt ze ook heerlijk. Ze kan geweldige sprongen maken. Geruisloos springt ze alsof ze vliegt, dat is fantastisch om te zien!

Ze is zeer aanhankelijk, komt aanrennen om je te begroeten, wanneer je thuis komt van boodschappen doen of je werk. Soms houdt ze hele gesprekken met je door zacht terug te miauwen. Ze is nooit opdringerig, maar wel altijd zeer aanwezig.


Dat miauwen is ook specifiek voor de Noor een heel lief zacht (bij katers wel mannelijk) geluid. Sommige katten kunnen het zelfs bijna zonder geluid.


Bij voldoende afleiding, in de vorm van een krabmeubel of klimpaal, wat speeltjes en eventueel de mogelijkheid om buiten een beetje kattenkwaad uit te halen, zal ze in huis weinig slopen.

 

De Noorse Boskat stelt het (meestal) op prijs om er verzorgd bij te lopen. Ze zal zelf haar vacht goed onderhouden en zodoende blijft er voor ons alleen de taak over om haar een beetje door de ergste voorjaarsrui heen te helpen. Dit om haarballen en klitten te voorkomen. Maar door het jaar hoef je normaliter weinig te kammen of borstelen. Al is het wel wenselijk om het wekelijks te doen om haar niet van de borstel en/of kam te laten vervreemden, zodat het, wanneer het echt nodig is, niet al te veel problemen op zal leveren om een fikse borstelbeurt te geven.


De Noor is een zeer elegant dier met een prachtige vacht. Een lust voor het oog en een geweldige vriend of vriendin voor het leven, het aanbevelen waard ! Maar pas op: De meeste Norenbezitters worden getroffen door het Norenvirus. Als je er één hebt, wil je er meer!!

 

2 Moeders, gezellig samen voor de kittens zorgen
2 Moeders, gezellig samen voor de kittens zorgen